top of page

Sant Blas i Santa Àgueda / San Blas y Santa Agueda

  • Coses del Poble
  • 30 abr 2015
  • 2 Min. de lectura

Actualizado: 2 nov 2020


A sol·licitud de l'alcaldia, Coses del Poble ha redactat un projecte de recerca sobre els orígens i singularitat de la festa de Sant Blas i Santa Àgueda que ha estat presentat a la Diputació Provincial de Saragossa dins la convocatòria de subvencions d'aquest any. Per què aquesta festa? què té d'especial? Tot seguit en fem una breu valoració.

A les darreres dècades el cicle festiu d'inversió (és a dir, de canvi de rols de gènere), de caràcter anual i d'antiga tradició a Mequinensa, està vivint importants transformacions que han fet relegar a l'oblit el seu caràcter ritual i la seva idiosincràsia de gènere. El cicle, format per les festes de Sant Blas, Santa Àgueda i Carnaval té tendència a homogeneitzar-se en unes festivitats hivernals de tipus general, motiu pel qual existeix el perill de perdre's la seva singularitat i excepcionalitat dins el context aragonès. Es tracta d'un conjunt de ritus d'inversió, relacionats possiblement amb les "Matronalia" d'època romana, amb importants variants a les generalitzades festes de Santa Àgueda en fondre's ritus d'inversió amb ritus agraris.

Malauradament la Diputació va denegar la subvenció, i per aquesta raó l'estudi ha quedat postergat per a quan disposéssim de prou recursos. En qualsevol cas hem replegat un bon fons fotogràfic sobre aquesta festa gràcies a la col·laboració del veïnat.

.......

Por solicitud de la alcaldía, Coses del Poble ha redactado un proyecto de investigación sobre los orígenes y singularidad de la fiesta de San Blas y Santa Agueda que ha sido presentado a la Diputación Provincial de Zaragoza en el marco de la convocatoria de subvenciones de este año. ¿Porqué esta fiesta? ¿Qué tiene de especial? A continuación os hacemos una breve valoración.

En las últimas décadas el ciclo festivo de inversión (es decir, de cambio de rols de género), de carácter anual y de antigua tradición en Mequinenza, está viviendo importantes transformaciones que han relegado al olvido su carácter ritual y su idiosincrásia de género. El ciclo, formado por las fiestas de San Blas, Santa Agueda y Carnaval tiende a homogeneizarse en unas festividades invernales de tipo general, motivo por el qual existe el peligro de perder su singularidad y excepcionalidad dentro del contexto aragonés. Se trata de un conjunto de ritos de inversión, relacionados posiblemente con las "Matronalia" de época romana, con importantes variantes a las generalizadas fiestas de Santa Agueda al fundirse ritos de inversión con ritos agrarios.

Desgraciadamente la Diputación denegó la subvención, y por esta razón el estudio ha quedado postergado para cuando dispongamos de suficientes recursos. En cualquier caso hemos recogido un buen fondo fotográfico sobre esta fiesta gracias a la colaboración del vecindario.

Comments


© 2017 Coses del Poble. 

bottom of page