top of page

IV Jornades d'Arqueologia de Mequinensa. Època Romana a Mequinensa. / IV Jornadas de Arqueología

  • Coses del Poble
  • 28 oct 2018
  • 3 Min. de lectura

Actualizado: 2 nov 2020


El cap de setmana del 27 i 28 d'octubre de 2018 hem tornat amb les jornades d'arqueologia de Mequinensa, ja a la seva quarta edició, dedicades enguany a "l'època romana" al nostre terme. Les activitats s'han repartit en dues sessions, una primera de conferències el dissabte al matí, i una segona el diumenge amb una petita excursió.

Durant la primera sessió hem pogut conèixer la presència de la civilització romana al poble. Miguel Ibarz va inaugurar les jornades amb la conferència "Roma i Hispania. Aportacions, tradicions i influències culturals" on de forma molt didàctica i amena ens ha apropat a com el món Romà va arribar a la Península Ibèrica, i com la romanització va incorporar una nova cultura a la població autòctona amb aspectes com la família i la pàtria potestat o el calendari, però també allò que les cultures peninsulars van aportar al món romà, tant en aspectes militars com en personatges de gran relleu polític. Tot seguit Josep Carbonell va presentar la conferència "Mequinensa romana: Octogesa?" amb la que vam conèixer l'obra de Julio Cèsar en referència a Octogesa, així com la seva localització, proposant com a hipòtesi més possible el oppidum dels Castellets. Finalment Jacinto Bonales amb "Un viatge a la Mequinensa romana" va aportar, amb una narració novel·lada, una idealització gràfica en 3D del terme de Mequinensa amb la ubicació dels jaciments arqueològics coneguts, les vies romanes, i el paisatge possible en època romana. Per acabar, es va fer una mostra de material arqueològic custodiat per Coses del Poble, del que Paco Luis Copons ens va fer una explicació personalitzada sobre les seves característiques i usos.

A la segona sessió, del diumenge 28 d'octubre, vam realitzar una visita temàtica amb autocar (subvencionat per la Comarca del Baix Cinca) a Vila Fortunatus, on la guia municipal i els tres conferenciants del dissabte, van explicar les característiques del jaciment arqueològic. Seguidament es va visitar el "Castell" de Fraga (l'església de Sant Miquel) i el Palau Moncada de dita població, on es van poder contemplar les maquetes i alguns capitells del jaciment de Vila Fortunatus.

...

El fin de semana del 27 y 28 de octubre de 2018 hemos vuelto a realizar las jornadas de arqueología de Mequinenza, ya en su cuarta edición, dedicadas este año a la Época Romana en nuestro término. Las actividades se han repartido en dos sesiones, una primera de conferencias el sábado por la mañana, y una segunda el domingo con una pequeña excursión.

Durante la primera sesión hemos podido conocer la presencia de la civilización romana en el pueblo. Miguel Ibarz inauguró las jornadas con la conferencia "Roma e Hispania. Aportaciones, tradiciones e influencias culturales" donde de forma muy didáctica y amena nos ha acercado a cómo el mundo romano llegó a la Península Ibérica, y como la romanización incorporó una nueva cultura a la población autóctona con aspectos como la familia y la patria potestad o el calendario, pero también aquello que las culturas peninsulares aportaron al mundo romano, tanto en aspectos militares como en personajes de gran relieve político. Seguidamente Josep Carbonell presentó la conferencia "Mequinenza romana: Octogesa?" con la que hemos conocido la obra de Julio César en referencia a Octogesa, así como su localización, proponiendo como la hipótesis más posible el oppidum de los Castellets. Finalmente Jacinto Bonales con "Un viaje a la Mequinenza romana" aportó, con una narración novelada, una idealización gráfica en 3D del término de Mequinenza con la ubicación de los yacimientos arqueológicos conocidos, las vías romanas, y el posible paisaje de época romana. Para acabar, se presentó una muestra de material arqueológico custodiado por Coses del Poble, del que Paco Luis Copons nos hizo una presentación personalizada sobre sus características y usos.

En la segunda sesión, del domingo 28 de octubre, organizamos una visita temática con autocar (subvencionado por la Comarca del Bajo Cinca) a Villa Fortunatus, donde la guía municipal y los tres conferenciantes del sábado explicaron las características del yacimiento arqueológico. Seguidamente se visitó el "Castillo" de Fraga (la iglesia de San Miguel) y el Palacio Moncada de dicha población, donde se pudieron contemplar las maquetas y algunos capiteles del yacimiento de Villa Fortunatus.

Comments


© 2017 Coses del Poble. 

bottom of page