top of page
  • Foto del escritorCoses del Poble

Lletres que són Ponts


El dissabte 28 de maig de 2022 es va viure una marató literària a Mequinensa. Coses del Poble va organitzar l'acte "Lletres que són Ponts" amb l'objectiu de difondre entre el veïnat diferents obres i autors originaris o veïns de les comarques de la Franja i veïnes de Catalunya. Els autors locals, malgrat la qualitat de la seva obra, en general resten al marge dels grans circuïts de distribució, fent difícil que siguin coneguts pels lectors de les nostres contrades, i més encara quan escriuen en català, una llengua que a la Franja està experimentant problemes en el seu ús social. L'activitat es va oferir com un aparador de la creativitat literària de les nostres terres, al temps que una plataforma de reflexió sobre les necessitats i potencialitats del sector.

L'acte va arrencar institucionalment amb la presentació per part de l'Acadèmia Aragonesa de la Llengua de mans de Ramon Sistac, subdirector de l'Institut Aragonès del Català i filòleg especialista en dialectologia, que va presentar l'Acadèmia als presents. Tot seguit el sociolingüista de la Universitat Rovira i Virgili, el matarranyenc Natxo Sorolla va fer un balanç de la situació actual de l'ús social del català a Aragó, copsant el problema de la reducció de l'ús del català malgrat l'increment del coneixement de la llengua per part de les noves generacions, i un increment notable de la consideració del parlar com a dialectalismes de la llengua catalana en detriment dels localismes i denominacions políticament recolzades com el "chapurreau".

La marató de presentacions de llibres va arrancar amb Mercè Ibarz (Saidí) que presentava el seu "Tríptic de la Terra", obra que recopila els llibres "La terra retirada" (1993), "La palmera de blat" (1995) i la nova "Labor inacabada (2020). Continuà amb Ferran Sàez (la Granja d'Escarp) que tenia previst la presentació de la novel·la "Els morts riallers" però que va engrescar als presents amb detalls de la seva nova obra "Acaçar la boira" que té previst veure la llum aquesta propera tardor. Va tancar la sessió la vallenca amb arrels franjolins Margarida Aritzeta amb la novel·la "Encara hi ha flors", obra de gènere negre resultat de l'experimentació durant el període de confinament per la pandèmia.

En el transcurs de l'aturada del migdia es va organitzar pels autors una sortida literària fluvial per ambientar els passatges de l'obra de Jesús Moncada amb el patrimoni industrial que encara roman altiu a ambdues marges de l'Ebre, amb explicacions històriques de Jacinto Bonales i lectura de fragments de "Camí de Sirga" per Pilar Arbiol.

La sessió de tarda la va encetar la periodista i escriptora de la Granja d'Escarp Anna Sàez amb el seu llibre "Batre records" on recopila i adapta diferents articles del "Retrovisor" del diari Segre en un fil argumental basat en el record i les transformacions silencioses que han modificat el nostre entorn en les darreres dècades. Va continuar Teresa Ibars (Aitona) amb "Atles de l'oblit", una narració on recupera la memòria familiar que permet fer una geografia del record i dels sentiments a la ribera del Segre. Després d'un breu recés va tocar parlar als escriptors de les poblacions del nostre migdia, tots ells reconeguts amb el premi Guillem Nicolau, amb el periodista Lluís Rajadell (Vallderoures) i el seu treball "Terra agra", una radiografia del record o la memòria d'un passat què, com els altres autors, pretén i aconsegueix deixar gravat en el paper per a evitar el seu oblit. Va seguir Merche Llop i la seva novel·la "Sílverti" on retrata la biografia familiar de diverses generacions en els difícils anys de la guerra civil deixant constància -a mode d'etnografia novel·lada- de les costums i tradicions de Nonasp en forma de quotidianitat. Finalment Carles Terès va presentar la novel·la "Licantropia", obra de gènere fantàstic basada en diversos documents antics, que constitueix la primera novel·la escrita en català sobre aquest tema.

L'acte va cloure amb la conversa entre l'escriptor mequinensà Hèctor Moret i Marc Biosca, biògraf de Jesús Moncada que presentava per primer cop a Mequinensa el seu clàssic "Jesús Moncada, mosaic de vida".

4 visualizaciones0 comentarios
bottom of page